Кои са кандидатите за нов шеф на НАТО?

Датскиат премиер Мете Фредериксен е спрягана за сериозен претендент да замести настоящия шеф на НАТО Йенс Столтенберг, след като получи покана да посети Белия дом в началото на юни, съобщи “Политико”.

Джо Байдън ще бъде домакин на Фредериксен следващия месец. Това засили предположенията в централата на НАТО относно дали САЩ ще подкрепят датския лидер за най-важния пост в алианса, който традиционно се заема от европеец, но изисква благословията на стопанина на Белия дом.

Мандатът на настоящия генерален секретар на НАТО изтече още миналата година, но беше удължен няколко пъти заради войната в Украйна.

Очаква се Столтенберг да напусне поста си в края на септември. Възможно е обаче той да остане начело още няколко месеца, ако лидерите на военния блок не постигнат съгласие кой да го замести. Въпреки че окончателното решение изисква единодушие между 31-те членове на алианса, правителството на САЩ традиционно проверява кандидатите, преди да бъде направен подбор.

На първо място в дневния ред по време на посещението на Фредериксен във Вашингтон ще бъдат обсъдени НАТО и неговите усилия да подкрепи Украйна срещу Русия. В изявление на Белия дом бе обявено, че “ще бъдат прегледани усилията ни като съюзници в алианса и близки партньори за укрепване на трансатлантическата сигурност и икономическия просперитет”.

Не е за подценяване обаче фактът, че Фредериксен идва от страна, която доскоро заемаше поста. Бившият датски премиер Андерс фог Расмусен беше генерален секретар на НАТО между 2009 и 2014 г. “Не всички съюзници може да се радват да видят друг кандидат от скандинавска страна”, посочи западноевропейски дипломат, запазил анонимност.

Освен това Дания изостава в разходите си за отбрана – проблем, който може да предизвика безпокойство в някои столици. Копенхаген е похарчил едва 1,38% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана през 2022 г. Това не достига целта на алианса от минимум 2%.

Самата Фредериксен омаловажи спекулациите за възможна смяна на позицията си, като настоя миналия месец, че не е кандидат.

Докато Фредериксен може да бъде силен съперник, постът е все още отворен за кандидатури. Други имена, циркулиращи в момента като възможни кандидати, включват нидерландския премиер Марк Рюте, испанския премиер Педро Санчес и британския министър на отбраната Бен Уолъс. Естонският премиер Кая Калас, популярна фигура в алианса, също често се споменава като претендент.

Четете още

Избор на редактора