Кои са най-скъпите държави за живеене

Европейските и скандинавските страни остават лидери в списъка на най-скъпите страни в света. Интересното е, че наемът може да бъде половината от цената на Ню Йорк (един от най-скъпите градове в света), но разходите за живот пак ще бъдат много по-високи, като се вземат предвид общите разходи. 

Така че вечерята навън в Норвегия ще струва една четвърт повече от Ню Йорк, докато в Исландия цените на храната в ресторантите са с една трета по-високи, а в магазините – с 19% от тези в Ню Йорк. 

В същото време в Швеция данъкът върху доходите на физическите лица е около 62%, а в Швейцария данъкът върху доходите може да достигне 40% – където хората плащат данъци дори за това, че живеят в собствения си дом.

10. Ирландия

Снимка pixabay

Разходите за жилище в Ирландия са сравними с тези в Лондон и Ню Йорк, докато страната има безплатно, субсидирано обществено здравеопазване. Ставката на ДДС в Ирландия е висока – 23%, което води до покачване на цените. Географията на Ирландия не благоприятства евтиността поради липсата на природни ресурси, а островното положение оскъпява вноса на стоки.

9. Израел

Снимка pixabay

Разходите за живот в Израел са с 14,5% по-високи от тези в Съединените щати, плюс най-скъпият фалафел (кюфте от нахут) в света, което дори накара създаването на Falafel Index, който се превърна в мярка за покупателната способност в Близкия изток.

8. Япония

Снимка pixabay

Япония е на трето място в списъка на най-скъпите страни в Азия: разходите за живот в страната надвишават тази цифра в 80% от страните по света. Продължителността на живота в Япония е висока: мъжете живеят средно до 81 години, а жените до 88 години и през всичките тези години гражданите плащат високи данъци за живота си в страната си – данъкът върху доходите може да достигне до 40%, а в същото време Япония е 4- най-скъпото място в света за пазаруване на хранителни стоки.

7. Сингапур

Снимка pixabay

Сингапур е втората най-скъпа страна в Азия: разходите за живот тук са по-високи, отколкото в 94% от страните по света. През последното десетилетие в Сингапур се наблюдава огромно увеличение на цените на стоки от ежедневието – храна, дрехи, лекарства. Според Value Champion цената на килограм банани е била 1,34 SGD през 2007 г., но до 2017 г. се е увеличила със 75%. Прогнозите са, че Сингапур ще продължи да се изкачва в класацията на най-скъпите места за живеене.

6. Дания

Снимка pixabay

Цените на менюто в ресторантите правят Дания една от най-скъпите страни за хранене. Дания е на второ място сред скандинавските страни по стандарт на живот: вечеря с три ястия за двама в ресторант от среден клас струва около 600 датски крони (86,7 долара), в САЩ подобна вечеря струва 50 долара във Великобритания – £ 48.

5. Люксембург

Снимка pixabay

Разходите за живот в Люксембург са по-високи от тези в 81% от западноевропейските градове и 85% от градовете по света. Страната с население от малко над 600 000 души осигурява висока минимална работна заплата от 2071,1 € / месец (183,8 хиляди рубли), а почти 70% от работната сила в страната се състои от чуждестранни работници от Франция и други съседни страни . Повечето от тях предпочитат да живеят и пазаруват в чужбина, тъй като всичко от млякото до телешкото и бирата например е много по-евтино във Франция.

4. Бахамите

Снимка pixabay

Наемите на Бахамите са с 9,41% по-ниски от тези в САЩ, но цените в ресторантите са с 18,24% по-високи. Повечето стоки трябва да бъдат вносни, което обяснява високите цени на ежедневните стоки. Местните продукти – например килограм банани – струват по-малко, отколкото на Сейшелските острови, но повече, отколкото в Барбадос или Пуерто Рико.

3. Норвегия

Снимка pixabay

Норвегия е третата най-скъпа страна в Западна Европа: разходите за живот надхвърлят 95% от страните в света. Най-скъпата от скандинавските страни: ставката на ДДС е 25% (на второ място след Унгария – 27%), което оскъпява ежедневните разходи. Много хранителни продукти, включително мляко и хляб, всъщност са по-скъпи в Норвегия, отколкото в Исландия, която зае първото място.

2. Швейцария

Снимка pixabay

Expatica твърди, че разходите за живот в Цюрих, най-големият град в Швейцария, са приблизително същите като в Ню Йорк, 26% повече отколкото в Париж, 63% повече отколкото в Брюксел, 20% повече отколкото в Норвегия. Трите най-големи града в Швейцария – Цюрих, Женева и Базел – са сред първите десет града в света по качество на живот.

  1. Исландия

Разходите за живот в Исландия са с около 40,2% по-високи от тези в САЩ. Има строги правила за внос на чуждестранни стоки, което води до по-високи цени на продуктите, лишени от разнообразието, присъщо на континенталните страни. Инфраструктурата на страната разчита до голяма степен на евтино геотермално отопление, така че поне сметките за комунални услуги не са толкова високи. Тук духат силни ветрове през зимата и лятото, има полярен ден и полярна нощ, северно сияние, но дори няма северно лято като нашето: температурата рядко се повишава над + 20 ° С. Но местният затвор е празен, тъй като няма кой да бъде поставен там: всички имат приблизително еднакви заплати, няма изразено социално неравенство.

Четете още

Избор на редактора