Кои са 4-мата задържани за рекет в Пловдив

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста четиримата мъже, сред които двама полицаи, задържани за участие във въоръжена организирана престъпна група за изнудвания и принуда. Съдебният състав посочи, че на този етап има обосновано предположение за това, че те са извършители на престъпленията, посочени от прокуратурата.

Задържаните Въльо Петков, зам.-търговски директор на футболен клуб „Ботев“, Милен Стоянов, началник на охраната в същия клуб, полицаите Галин Колев и Мартин Ламбрев са обвинени за това, че са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 хил. лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на „Ботев“ –  Пловдив да не изразява свободно мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб. Всички са с по пет обвинения, с изключение на Ламбрев, за когото няма такива за принуда. Ръководител на групата е Петков, който е осъждан девет пъти и към този момент е реабилитиран по повечето.

По делото са разпитани 12 свидетели. Досъдебното производство е образувано на 11 януари, каза наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев и допълни, че събирането на доказателства е възпрепятствано от публикации в интернет. Срещу полицай Колев се извършва дисциплинарна проверка за оспорване на болнични листове.

Според защитниците на четиримата обвиняеми има значителен доказателствен дефицит, както и пропуски по отношение на състава на обвинението и връчването на искането за „задържане под стража“. Това са скалъпени обвинения, целящи други лица да поемат собствеността на футболния клуб в Пловдив, коментира в залата адвокат Евдокия Кемалова.

Определението на Окръжен съд-Пловдив подлежи на обжалване в тридневен срок.

Четете още

Избор на редактора