Кой е Балогън, който изпреварва Меси, Мбапе и Неймар

Чували ли сте за този английския младеж, който е по-добър от Килиан Мбапе, Лионел Меси и Неймар във Франция.

Когато Реймс привлече под наем нападател от Арсенал, който отбеляза три пъти за Мидълзбро през миналия сезон, това не се появи в заглавията на вестниците. Но сега много очи са насочени към Фоларин Балогън.

Нападателят на Англия до 21 години е най-добрият голмайстор във френската Лига 1 с 14 гола за отбор от средата на таблицата, ръководен от англианина Уил Стил, който е само на 30 и не е играл никога професионален футбол.

Последните 10 дни на Балогън включват изравняване в добавеното време срещу Пари Сен Жермен и хеттрик срещу Лориен.

„Головете са страхотни, но това не е всичко, казва френският футболният специалист Жулиен Лоран. – Когато гледате нападател, вие гледате головете – но движението, осъзнаването, интелигентността, всичко това е също толкова важно и той притежава всичко това.“

От петте най-добри първенства в Европа само Ерлинг Холанд, Хари Кейн и Виктор Осимен са отбелязвали повече голове от Балогън този сезон.

Формата на 21-годишния играч е впечатляваща през цялото време, откакто дойде във Франция, с пет гола в първите си шест мача.

Значението на Балогън за Реймс не може да бъде подценявано. Той е вкарал 54% от техните голове в лигата (14 от 26) – по-висок дял от всеки играч за отбор в първите пет европейски лиги.

Само шестима играчи на Реймс са отбелязали гол в лигата този сезон. Следващият им голмайстор Джуня Ито отбеляза четири пъти.

„Той е супер завършен нападател, каза треньорът му Стил. -Той може да играе с гръб към вратата и дълбоко. Той бележи, той е решаващ.“

Глен Ходъл е единственият английски играч, отбелязал повече голове в сезон на Лига 1, с 18 за Монако през 1988-89. Балогун има още 16 мача, за да отбележи пет гола и да подобри този рекорд.

Четете още

Избор на редактора