Кой е Ганим Ал Муфтах, звездата на откриването на Световното?

За мнозина в Персийския залив лицето на мотивационния говорител Ганим Ал Муфтах е познато.

Но младият активист за хора с увреждания, който има много последователи в социалните медии, беше една от звездите в неделя вечерта на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Доха, която беше гледана от милиони по целия свят.

22-годишният Ал Муфтах открадна шоуто на церемонията на стадион Ал Байт, споделяйки сцената с холивудската звезда Морган Фрийман.

Младият катарец, който е роден с рядък вроден дефект, рецитира стих от Корана и помогна на актьора да посрещне света в шоу, посветено на единството и толерантността.

„Изпратихме послание, че всеки е добре дошъл. Това е покана към целия свят“, каза Ал Муфтах, вървейки към сцената с помощта на ръцете си.

След това, рецитирайки стих от Корана, той добави: „Ние бяхме възпитани да вярваме, че сме разпръснати на тази земя като нации и племена, за да можем да се учим един от друг и да намираме красотата в нашите различия.“

„Виждам го“, отговори Фрийман. „Това, което ни обединява тук, в този момент, е много по-голямо от това, което ни разделя. Как можем да го направим по-дълго от днес?“

„С толерантност и уважение можем да живеем заедно в един голям дом“, отговори Ал Муфтах.

Ал Муфтах е роден в Катар с рядко заболяване, известно като синдром на каудална регресия, вродено заболяване, при което феталното развитие на долната част на тялото е ненормално.

Основно използвайки ръцете си, за да се движи, той документира непрекъснатите си медицински предизвикателства, превръщайки ги във вдъхновяващо пътуване и в крайна сметка се превръща в мотивационен оратор.

В момента Муфтах изучава политически науки в университета и се надява един ден да стане дипломат. Той също така е голяма звезда в социалните медии с повече от седем милиона последователи в TikTok, повече от 3,3 милиона в Instagram и близо един милион абонати в YouTube.

Освен това обича да участва в екстремни спортове като гмуркане, скейтборд и скално катерене и се надява един ден да стане параолимпиец.

През април Ал Муфтах беше назначен за посланик на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Четете още

Избор на редактора