Кой е Гонсало Рамос, който държи Роналдо на пейката?

Гонсало Рамос оправда шокиращото решение да замени Кристиано Роналдо, като отбеляза хеттрик при пълния си дебют, когато Португалия разгроми Швейцария с 6:1 във вторник и стигна до четвъртфиналите на Световното първенство.

21-годишният Рамос, който започна титуляр вместо Роналдо, стана най-младият играч, отбелязал хеттрик в елиминационен мач на Световно първенство след Пеле през 1958 г.

Но кой е младият стартъп на Португалия?

Роден в Алгарве, Рамос избухна на сцената с Бенфика този сезон, след като получи ролята на централен нападател след продажбата на Дарвин Нунес на Ливърпул през лятото.

Той отбеляза 14 гола в 21 мача във всички състезания, като бързо се адаптира към новата си роля.

Срещу Швейцария Рамос изигра едва четвъртия си мач за националния отбор, след като влезе за по 10 минути в два мача от груповата фаза.

Той дебютира на 17 ноември в приятелски мач преди Световното първенство срещу Нигерия, като влезе като резерва в 67-ата минута и незабавно отбеляза 15 минути по-късно четвъртия гол при победа с 4:0.

Без съмнение Рамос има потенциал, но решението, взето от селекционера на Португалия Фернандо Сантос да стартира 21-годишният футболист пред Роналдо, беше доста смело.

Само 17 минути трябваха на Рамос, за да възнагради вярата на Сантос и да постигне нещо, което Роналдо никога не е правил – да отбележи в мач от елиминациите на Световно първенство.

Жоао Феликс засече деликатно в краката на Рамос, който бързо се завъртя покрай Фабиан Шаер и заби в мрежата покрай зашеметения Ян Зомер.

Рамос вкара за втори път от близка дистанция шест минути след началото второто полувреме след центриране на Диого Далот отдясно.

Той завърши хеттрика си след изключителна работа съотборника Феликс, като безгрижно надигра вратаря на Швейцария преди да направи път на Роналдо.

„Дори и в най-смелите си мечти не съм си помислял да стартирам за първи път в мач от елиминациите на Световното първенство и да отбележа три гола“, каза Рамос.

„Но трябва да мислим мач за мач и да се подготвим за четвъртфинала с Мароко. Този резултат няма значение сега. Ще дадем всичко от себе си в следващия мач.“

Роналдо, който сега е без клуб след напускането си от Манчестър Юнайтед , завладя заглавията по време на турнира, докато изглеждаше като сянка на предишното си аз.

Единственият човек, отбелязал гол на пет световни първенства, беше изоставен от Сантос срещу швейцарците след гневната му реакция, когато беше заменен в последния мач от групата – загубата с 2-1 от Южна Корея.

По-късно Сантос каза, че решението да постави португалската звезда на резервната скамейка е било „стратегическо и нищо повече“, без да е свързано със смяната му срещу Южна Корея.

Появата на Роналдо срещу Швейцария предизвика бурни овации срлед публиката на стадион Лусаил, като феновете скандираха името му от началото на второто полувреме. Роналдо вкара топката във вратата, но беше отсъдена за засада.

Ролята му за остатъка от Световното първенство е нещо, което трябва да бъде „дефинирано“ , каза Сантос пред репортери след мача, добавяйки, че суперзвездата „определено“ ще участва срещу Мароко. Роналдо и Португалия никога не са печелили Световната купа, въпреки че той беше неразделна част от отбора, който спечели Евро 2016.

Бъдещето на Роналдо в клубния футбол също е гореща тема, като клубът от Саудитска Арабия Ал Насър е готов да предложи на бившия играч на Реал Мадрид и Ювентус апетитен договор за £200 милиона на година.

Четете още

Избор на редактора