Кой е Дорин Речан, новият премиер на Молдова

Парламентът на Молдова избра Дорин Речан за министър-председател.

Очаква се президентският съветник да оглави проевропейско правителство, което да съживи икономиката, отбелязва Ройтерс.

48-годишният Речан и политическата му програма получиха подкрепата на 62-ма депутати в 101-местния парламент, съобщи БНР.

Речан беше номиниран в петък от президента Мая Санду и ще поеме поста от Наталия Гаврилица, чието правителство подаде оставка миналата седмица след бурни 18 месеца на власт, помрачени от войната в Украйна.

Кой е Речан:

Опит в управлението

Опитен политик, заемал множество постове в правителството на Молдова. От 2012 г. до 2015 г. той бе министър на вътрешните работи и прокара няколко важни реформи, които доближиха Молдова до стандартите на Европейския съюз. Преди това той бе заместник-министър на информационните и комуникационните технологии.

Непосредствено преди кандидатурата му за министър-председател той заемаше поста секретар на Висшия съвет за сигурност – консултативен орган по въпросите на националната сигурност и военните въпроси.

Политически планове

Речан заяви, че ще продължи да работи за членство на Молдова в Европейския съюз. „Новото правителство ще има три приоритета: ред и дисциплина, благоденствие и икономика и мир и стабилност“, заяви той след назначаването си миналата седмица. Той допълни, че ще продължи стратегическия курс на Молдова за европейска интеграция.

В проект на програма, озаглавена „Просперираща, сигурна и европейска Молдова“, новото правителство заяви, че иска проспериращи граждани, силни и прозрачни институции и конкурентна бизнес среда, в която държавата не създава пречки.

„Искаме да живеем в безопасен свят, където се спазват международните договори, където проблемите между държавите се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави. Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз“, се казва в документа.

Опит в информационните технологии

Речан има богат опит в частния сектор и в ИТ индустрията. Работил е и в международни организации и е изнасял лекции в няколко университета.

Личен живот

Речан е роден на 17 март 1974 г. Завършва Молдовската академия по икономика, женен и има две деца.

Четете още

Избор на редактора