Кой ще извади 42 млн. евро за картина на Кандински?

Известна творба на Василий Кандински се очаква да се продаде на рекордно висока цена на търг на „Сотбис“ в Лондон в началото на март, съобщи „Недерландс таймс“. Според оценки се смята, че картината ще смени собствениците си за около 42 милиона евро.

Руският художник Кандински е смятан за една от най-влиятелните фигури в експресионизма, както и за един от основателите на абстрактното изкуство.

„Мурнау с църква II“ е картина от 1910 г., която наскоро беше реституирана на потомците на първоначалните собственици – Йохана Маргарет Щерн и Зигберт Самуел Щерн, колекционери на изкуството, убити в концентрационния лагер Аушвиц. Съпрузите- индустриалци живеят в Берлин през 20-те години на миналия век, близки са с Томас Ман, Франц Кафка, Алберт Айнщайн. Зигберт Щерн умира през 1935 г. от естествена смърт, а вдовицата му в началото на 30-те години бяга и се укрива от нацистите в Нидерландия, но е задържана и депортирана в Аушвиц. Колекцията на семейството е разпръсната по време на Втората световна война.

„Това е една много, много специална картина – една от най-знаменитите творби на Кандински. Появява се в период, когато той прави пробива си в абстрактното изкуство, което на свой ред има огромен ефект върху изкуството на 20-и век“, каза Хелена Нюман от аукционната къща.

Картината беше част от колекцията на „Ван Абемузеум“ в Айндховен, Нидерландия, повече от 70 години. Наследниците на Щерн бяха обявени за законни собственици в резултат от шестгодишна съдебна процедура и получиха картината през септември миналата година. Приходите от продажбата ще се поделят между 13-имата наследници на съпрузите-колекционери.

Четете още

Избор на редактора