Комисия ще разследва руското влияние в Полша

Полският президент Анджей Дуда подписа закон за създаване на комисия, която ще разследва предполагаемото руско влияние върху вътрешната сигурност на Полша в периода 2007-2022 г., предаде полската новинарска агенция ПАП.

В изявление днес Дуда каза, че прозрачността при изясняването на важни обществени и политически въпроси е „от ключово значение“ за него.

Президентът подписа закона въпреки твърденията, че комисията може да бъде използвана за забрана на опозиционни политици да заемат публични длъжности.

Полша отива на избори тази есен, а противниците на правителството твърдят, че комисията може да се насочи към водещи опозиционни фигури преди парламентарните избори, като например Доналд Туск – бивш министър-председател, а сега лидер на „Гражданска платформа“, най-голямата опозиционна партия.

Според президента обаче обществеността трябва да може да си състави собствено мнение за поведението на депутатите и държавните служители.

„Как са изпълнявали тази работа, дали и как са разбирали интересите на Полша, дали те са били правилно изпълнени според общественото мнение“, каза Дуда.

Въпреки подписването на закона обаче полският президент реши да го изпрати на Конституционния съд на страната, за да провери конституционосъобразността на законодателството, намеквайки за някои съмнения, които може да има по отношение на новия закон.

„Наясно съм, че бяха изразени различни опасения, включително от конституционно естество“, каза Дуда.

Реагирайки на новината, полската опозиция заклейми решението на президента с аргумента, че законът обслужва единствено интересите на управляващата партия – консервативната „Право и справедливост“, чийто член e Дуда.

Борис Будка, ръководител на партийна структура на „Гражданска платформа“, написа в „Туитър“: „За пореден път страхът от председателя (на “Право и справедливост“ Ярослав Качински) и абсолютното подчинение победиха конституционните норми и елементарното благоприличие.“

Кшищоф Гавковски, ръководител на партийна структура на „Левицата“, написа в „Туитър“: „Президентът Анджей Дуда избра интересите на “Право и справедливост“, а не интересите на Полша! Срам и позор, че такъв човек е държавен глава!“

Владислав Кошиняк-Камиш, лидер на аграрната „Полска селска партия“, нарече законодателството „тояга за опозиционни политици“.

Комисията ще има право да отменя административни решения, за които прецени, че са взети под руско влияние, а в случай на хора, взели такива решения, ще издава забрана до 10 години да заемат публична длъжност, свързана с публични средства.

Тя ще може също така да блокира техните разрешения за достъп до класифицирана информация за срок до 10 години.

Дуда каза също така, че подобна комисия трябва да бъде създадена на равнище ЕС, и добави, че ще поиска от министър-председателя Матеуш Моравецки да повдигне въпроса на следващото заседание на Европейския съвет.

„Имаме драматична ситуация отвъд източната ни граница, имаме руската агресия срещу Украйна, имаме войната, имаме икономическата и енергийната криза, предизвикана от нея, и имаме редица негативни фактори“, обясни Дуда.

Президентът заяви, че за никого не е тайна, че през последните години Русия се опитва по различни начини да влияе върху политиките на други държави, като цели да ги направи по-зависими от Москва и да създаде благоприятни за нея решения, включително и бизнес решения.

Четете още

Избор на редактора