Конгресът на БСП: Нинова остава, Овчаров подкрепен

Корнелия Нинова запази поста си на 50-ият Национален конгрес на БСП в София, който започна с искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на партията.

Предложението дойде от Петър Витанов. Крум Зарков подкрепи идеята с аргумента, че ако Нинова се откаже, БСП ще може да спечели избори.

В крайна сметка Нинова запази поста си – 537 делегати гласуваха „против“, 221 бяха „за“, а 16 се „въздържаха“.

Конгресът на социалистите прие анблок новата си програма, промени в устава, явяването на изборите на 2 април и още две точки.

Първата от тях – декларация в подкрепа на Румен Овчаров, който е включен в списъка „Магнитски“. Втората – решение да се организира провеждане на национален референдум срещу джендър идеологията в училищата.

По време на партийното събрание стана ясно и че има списък за недопускане на членове на Националния съвет на БСП и че са закрити общински организации в Хасково. Деветима делегати са били отстранени.

Кирил Добрев се появи на Конгреса, по думите му – „полулегално“. Той подаде жалби срещу недопускането си и припомни решението на съда, според което има право да присъства.

Четете още

Избор на редактора