Конгресът на САЩ гласува $886 млрд. за отбрана

Камарата на представителите на САЩ прие в петък своя версия на законопроект за разходите за отбрана, но шансовете да бъде одобрен, за да се превърне в закон, са несигурни, след като републиканците добавиха серия от консервативни поправки, съобщава Ройтерс.

Законът за национална отбрана (NDAA) за фискалната 2024 г., който определя политиката на Пентагона и разрешава разходи в размер на 886 млрд. долара, беше одобрен с 219 гласа срещу 210 гласа против.

Гласуването беше до голяма степен по партийна линия, отклонение от типичната двупартийна подкрепа за законопроекта, който се приема всяка година от 1961 г. насам.

Подкрепените от Камарата мерки включват повишаване на заплатите на членовете на армията, инициативи за противодействие на Китай и допълнителни 300 млн. долара за подкрепа на Украйна.

По време на дебата демократите предупредиха, че повечето от тях няма да подкрепят NDAA, след като Камарата на представителите с републиканско мнозинство гласува, почти изключително по партийна линия, в четвъртък вечерта за поправки по горещи социални въпроси, прокарвани от крайнодясното крило на партията.

Камарата на представителите гласуваха за поправки, която ще променят политиката на Министерството на отбраната за възстановяване на разходите на военнослужещи, пътуващи, за да направят аборт и за намаляване на финансирането за здравеопазване на транссексуални войници, което не беше подкрепено от конгресмените от Демократическата партия.

Републиканците в Камарата на представителите успяха да прокарат своите поправки без подкрепата на демократите, но подобни разпоредби няма да минат през Сената, където демократите на президента Джо Байдън имат мнозинство 51 на 49.

Дебатът в Сената трябва да започне следващия вторник. Очаква се Сенатът да приеме своята версия на NDAA по-късно този месец, след което двете камари ще договорят компромис, който ще трябва да бъде гласуван по-късно тази година.

NDAA, един от основните законодателни актове, които Конгресът приема ежегодно, се следи отблизо от широк кръг от индустрии и други интереси, тъй като определя всичко – от закупуване на кораби и самолети до увеличения на заплатите на войниците и как да се отговори на геополитическите заплахи.

Четете още

Избор на редактора