КС удължи неограничено мандата на ВСС и Инспектората

Със 7 на 3 гласа Конституционният съд (КС) прие ключово за управлението на съдебната власт решение, с което на практика одобри мандат без ясен срок на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), когато парламентът не избира нови негови членове и косвено даде знак на действащия Висш съдебен съвет (ВСС), че членовете му трябва да останат на постовете си и след 3 октомври 2022 г., когато мандатът му ще изтече.

Решението се отнася пряко за членовете на ИВСС, които почти две години и половина след изтичането на мандатите им продължават да изпълняват функциите си (един от тях, въпреки изричното му желание да напусне), защото четири парламента не избраха нови инспектори, уточнява lex.bg.

Днес КС прие: „С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон.“

Така КС „санира“ оставането на поста на настоящите членове на ИВСС и отхвърли съмненията в съдебната практика за валидността на актовете им. Решението му означава и че макар Конституцията да определя мандат от 5 години за главния инспектор и 4 години за инспекторите и да им забранява втори, този срок може да бъде надвишен с неопределено време, докато парламентът избере нови членове на ИВСС. Т.е. напълно е възможно инспекторите да изкарат още един последователен мандат, че и отгоре, без да са избрани за него и при изрична забрана в основния закон, ако Народното събрание дълго не постига мнозинство от 2/3 от депутатите, за да ги „заместят“ нови.

Решението е подписано с особено мнение от Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов.

То все още не е публикувано, като се очаква това да стане по-късно.

 

Четете още

Избор на редактора