Контролната кула на летище София празнува 10-годишен юбилей

Летищната контролна кула София на BULATSA празнува днес десет години от пускането ѝ в експлоатация, съобщиха от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД).

Проектът е финансиран изцяло със средства на ДП РВД, като всички участници в строителния процес – проектант, консултант и строител, са само български фирми. Изпълнител на проекта и строителство е „Главболгарстрой“ АД.

В основите на строежа е поставена капсула на времето с послание за бъдещите поколения. Тя съдържа две карти, една на летищния комплекс с означение на местоположението и друга на долното въздушно пространство, в което оперират ръководителите на полети, работещи на работно място „Кула“.

През 2012 г. контролната кула София спечели Националния конкурс „Сграда на годината“, в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България.

Всички оперативни системи и съоръжения, пряко свързани с процесите по управление на въздушното движение са двойно подсигурени с цел гарантиране на постоянно и безопасно обслужване на полетите. Кулата е уникална, както със своята архитектура, така и със сложността на внедрените в нея технически решения.

„За нас е гордост и чест BULATSA да има една от най-модерните летищни кули в Европа. Тя осигурява безопасен и експедитивен поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия. Честит празник колеги“, заяви Генералният директор на BULATSA Георги Пеев.

Четете още

Избор на редактора