Коронацията на Чарлз бледнее пред погребението на Елизабет

Над 14 милиона зрители са гледали коронацията на крал Чарлз III по телевизия BBC, съобщиха от корпорацията. Коронацията в събота – първата от 70 години насам – беше едва втората, която беше предавана по телевизията, и първата, която беше показана цветно.

Но данните показват, че гледаемостта е била значително по-ниска от предишни големи кралски събития. Миналогодишното държавно погребение на майката на Чарлз, кралица Елизабет II, привлече една от най-големите телевизионни аудитории в Обединеното кралство.

Приблизителна средна аудитория бе 26,2 милиона, гледана само на телевизори, достигайки максимума от 28 милиона, включително 18,5 милиона на BBC.

През 2011 г. над 24 милиона зрители гледаха сватбата на сина на Чарлз принц Уилям по BBC.

През 1997 г. над 32 милиона зрители в Обединеното кралство гледаха погребението на принцеса Даяна, първата съпруга на Чарлз.

Коронясването на Елизабет през 1953 г. се смята за пробив в радиото, тъй като е показано за първи път по телевизията. Тогава около 27 милиона души са гледали и 11 милиона са слушали службата по радиото, според Бъкингамския дворец.

Но тогава притежаването на телевизори не е било масово. BBC беше единствената телевизия по онова време. Оттогава медийният пейзаж се трансформира с още десетки канали, както и онлайн услуги, услуги по заявка и стрийминг.

Коронацията на Чарлз също беше излъчена на живо от търговския канал ITV, който стартира само две години след коронацията на Елизабет, и други, включително Sky News. Няма обаче техни данни за гледаемостта на коронацията на 6 май.

Четете още

Избор на редактора