Косово размисли, сръбските паспорти важат до първи септември

Правителството на Косово размисли и отложи замяната от 1 август на картите за самоличност и регистрационните табели на автомобилите, издадени в Сърбия с издадени в Косово.

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка с един месец, до 1 септември, заяви правителствената пресслужба в Прищина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия, в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

Вчера в Косово се стигна до демонстрация на недоволство от страна на сърбите, която бе провокирана от решението на правителството на Косово от днес (1 август) да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово.

Освен това беше обявено, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора