Костадинов събра стотина на национален протест

Протест с искане за оставката на правителството се проведе пред сградата на парламента (бившият Партиен дом) в София. Организатор на демонстрацията е ПП „Възраждане“.

Събралите се искат оставката на правителството, както и България да не изпраща военна помощ на Украйна. „Долу сглобката“ скандират протестиращите. Те искат и оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Има засилено полицейско присъствие в района. Сред протестиращите са и депутати от „Възраждане“. Движението на автомобили е затруднено.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ обещаваха преди изборите да сменят „модела ГЕРБ“ и да не участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, а сега са в коалиция и управляват заедно, посочи пред журналисти Деян Николов от „Възраждане“. Той припомни и как беше взето решение заседанията на Народното събрание да бъдат преместени в бившия Партиен дом и достъпът на журналистите до депутатите да бъде ограничен. Според него управляващите са лъжци. „Възраждане“ искат предсрочни избори, каза Николов и добави, че резултатът от тях ще бъде различен.

С шествие протестът на „Възраждане“ се премести от бившия Партиен дом пред Министерството на отбраната. Събралите се искат оставката на министъра Тодор Тагарев. Шествието продължи до Паметника на Съветската армия, където протестиращи събориха част от оградата и полицията трябваше да се намеси.

Между органите на реда и протестиращите се появи напрежение, а един от пробилите стената от полицаи се качи на върха на скелето, което е около паметника.

След това протестиращите блокираха движението на Орлов мост. Има засилено полицейско присъствие в района.

По сградата на МО бяха хвърляни яйца. След Министерството на отбраната събралите се отидоха до Министерството на правосъдието. Там председателят на „Възраждане“ поиска оставката на министъра Атанас Славов и припомни за случая с Милан Димитров.

Шествието приключи пред храм-паметника „Свети Александър Невски“. Част от протестиращите се качиха в автобуси, с които ще се приберат по родните си места.

Четете още

Избор на редактора