Кошлуков иска промяна в закона за ефирното време на идиотите

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков ще внесе в парламента искане за премахване на платените интервюта.

Кошлуков съобщи новината в личния си профил във фейсбук. Повод е скандала в Панорама на 10 март тази година на Боян Расате, който заплаши депутат от „Левицата“ с шамари, както и да убива комунисти.

„Надявам се, че вече всички партии видяха пагубните последици от поправката, която приеха в Изборния кодекс и с която ни задължиха да правим тази пародия на предизборни диспути. С колегите решихме да внесем до парламента нашите предложения за премахването ѝ отново. Категорични сме, че и платените интервюта трябва да бъдат премахнати като формат.

Разговаряхме с ОССЕ, ще потърсим и подкрепата на Европейския съвет за радио и телевизия, дано чуят и техните препоръки за нужната промяна. Нищо демократично няма в това, да се дава ефир за откровени безумия и език на омразата.

Така единствено отблъскваме хората и намаляваме избирателната активност, което не помага на демокрацията. Вярвам, че бъдещите ни народни представители този път ще ни обърнат внимание.“, коментира Кошлуков.

Още на 11 март Кошлуков припомни, че според последните промени в Изборния кодекс, в БНТ са длъжни да предоставят еднакво време на всички партии. Това е, според член 189-ти, алинея трета в закона. А редът на участията се определя с жребий от ЦИК.

Още тогава той коментира: „Така че работим с материали на клиента този месец. Каквито участници ни пратят централите, такива трябва да показваме. Или както обича да казва Остап Ибрахимович в подобни ситуации, тук определено не е Рио де Жанейро. Благодаря на колегите за търпението им. Предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията. Извинявам се на засегнатите ни зрители“.

Четете още

Избор на редактора