Най-слушаната рок група в света е Queen. А в България?

Коя е най-обичаната и слушаната рок група на света? Този въпрос е бил предмет на милиони спорове по планетата. Дали Deep Purple, дали Pink Floyd или все пак Queen. Е, вече има отговор на въпроса.

Британската компания Liberty Games решава да направи изследване върху това кои са най-слушаните групи от различните жанрове – както в световен мащаб, така и за всяка страна по отделно, пише Webcafe.

Проучването стъпва върху данни от YouTube за 2022 г., като авторите се съсредоточават върху това колко клипове с песни на отделните групи са били пускани за тези 12 месеца. На тази база те определят и кои са най-слушаните групи в класическия рок по света.

И отговорът е повече от категоричен – Queen.

Британската група заема първото място в цели 63 страни, включително и в по-голямата част на Европа, както и Мексико, Индия, Монголия, Аржентина и други. Общо над 1,86 млрд. пъти някой си е пускал песен на Queen в YouTube през изследвания период.

На второ място изненадващо се нарежда Guns N’ Roses. Макар американската банда да се класира на първо място в далеч по-малко страни в сравнение с Фреди Меркюри и компания, тя е доста популярна в Южна Америка. Групата на Аксел Роуз и Слаш е събрала общо 1,33 млрд. слушания за годината.

Веднага зад тях са AC/DC с приблизително същия брой пускания на песни за изследвания период – 1,33 млрд. Австралийските рок динозаври за сметка на това се очертават като любима група в много повече държави, включително САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Сърбия.

По-надолу в челната десетка на най-слушаните класически рок групи се нареждат Bon Jovi (1,05 млрд. слушания), Metallica (1,05 млрд. слушания), Nirvana (1,05 млрд. слушания), The Beatles (1,01 млрд. слушания), The Rolling Stones (571 млн. слушания), Creedence Clearwater Revival (561 млн. слушания) и Pink Floyd (494 млн. слушания).

Извън тези 10 велики банди, по места в отделни държави на първо място се нареждат и други – Journey, Def Leppard, U2, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix, Thin Lizzy, Chicago, David Bowie и The Eagles.

Как стоят нещата в България и на Балканите?

У нас най-слушаната рок група е Metallica, като в това отношение страната ни е единствената на Балканския полуостров заедно с Албания, която също прави този избор.

Най-популярни сред съседите ни остават Queen (Гърция, Северна Македония, Румъния и Словения). AC/DC са любимци на феновете в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

По света – в Русия най-слушани са Queen, в Китай – Дейвид Боуи, в Бразилия – Guns N’ Roses, а във Виетнам – Bon Jovi.

Що се отнася до най-слушаните изпълнители в света от всички жанрове, рокът не се класира. Номер 1 в света по брой слушания е индийската плейбек певица Alka Yagnik с общо 14,8 милиарда пуснати песни в YouTube за годината, а зад нея остават рапърът Bad Bunny, корейските поп идоли BTS и женската К-поп група Blackpink.

Четете още

Избор на редактора