„Крадецът на праскови“ влиза в афиша на Националната опера

Трудно е да си представим, че е възможно да се създаде още една завладяваща творба със заглавие „Крадецът на праскови“ – след самата повест и след емблематичния филм на Въло Радев, по сценарий на самия Емилиян Станев, с Невена Коканова и Раде Маркович в главните роли.

Точно такава творба е операта, композирана от Благовеста Константинова – пианист, композитор и професор по камерно пеене в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, представена на камерната сцена на Националната опера и балет.

Нейният директор акад. Пламен Карталов е известен освен с постиженията си като режисьор на огромен брой опери, печелили овации по цял свят, и с това, че е откривател на млади таланти. Като преподавател по режисура и актьорско майсторство в Националната музикална академия академикът беше поверил режисурата на операта на своя студент-дипломант Теодор Георгиев.

Музиката на проф. Благовеста Константинова още в началото грабва с драматизъм, емоционалност и неочаквана за съвременните творби мелодичност. Много точно пресъздава сюжета на повестта като настроения и емоции. С изключително майсторство композиторът извежда като водещи точните инструменти, които по най-добър начин съответстват на чувствата на главните герои и на сюжетните акценти. През цялата опера като лайтмотиви преминават темата на любовта и темата на войната. Въздействащи са включванията на мъжкия хор като сборен образ на военнопленниците.

Четете още

Избор на редактора