Край на самолетния режим? ЕС ще разреши обаждания в полетите

Пътниците на самолетите в Европейския съюз (ЕС) скоро ще могат да използват телефоните си с пълна сила в небето, съобщава BBC.

Европейската комисия реши, че авиокомпаниите могат да предоставят 5G технология на борда на самолетите, заедно с по-бавни мобилни данни.

Това може да означава, че пътниците вече няма да бъдат задължени да поставят телефона си в самолетен режим – въпреки че спецификата на това как ще бъде приложена не е ясна.

Крайният срок за държавите членки да предоставят 5G честотните ленти за самолетите е 30 юни 2023 г.

Това ще означава, че хората ще могат да използват всички функции на телефона си по време на полет – позволявайки разговори, както и приложения, натоварени с данни, които предават музика и видео.

Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, казва, че планът ще „позволи иновативни услуги за хората“ и ще помогне на европейските компании да растат.

„Небето вече не е граница, когато става дума за възможности, предлагани от свръхбърза свързаност с голям капацитет“, каза той.

Новата система ще може да се възползва от много по-високите скорости на изтегляне, осигурени от 5G, които според мобилната мрежа EE могат да бъдат над 100Mbps – позволявайки изтегляне на филм само за няколко минути.

Четете още

Избор на редактора