Край на съдебната сага за авторски права срещу Тейлър Суифт

Двама текстописци оттеглиха съдебен иск, заведен срещу носителката на награди „Грами“ Тейлър Суифт по обвrнeния, че е копирала техни строфи в хита си „Shake It Off“, предаде Ройтерс, като цитира съдебни документи.

Песента на американската изпълнителка беше номер едно през 2014 г.

Ищците Шон Хол и Нейтън Бътлър казаха пред федерален съдия в Лос Анджелис, че ще се откажат от заведеното през 2017 г. дело. То няма да може да бъде внесено отново, ако двамата текстописци променят мнението си.

Процесът трябваше да започне на 17 януари.

От съдебните документи, внесени съвместно от адвокатите на текстописците и на Суифт, не става ясно дали е сключено споразумение. Представителите на двете страни не отговориха на запитвания за повече информация по случая.

Според ищците в песента си „Shake It Off“ Тейлър Суифт е заимствала фрази от написаната от тях „Playas Gon’ Play“. Парчето, създадено от Хол и Бътлър, е изпълнено от ар енд би групата 3LW. Песента излиза през 2001 г., като влиза в класацията Хот 100 на „Билборд“.

Съдия отхвърли делото през 2018 г., но апелативен съд в САЩ го възобнови през 2019 г.

Тейлър Суифт каза пред съда през август, че никога не е чувала песента на групата 3LW, преди да напише „Shake It Off.“

Според Хол и Бътлър приликата между текстовете е прекалено голяма, за да става въпрос за съвпадение. Те настояваха за финансово обезщетение, но без да се споменава сумата.

Четете още

Избор на редактора