Край на хартиения учителски дневник, пестят се 200 000 годишно

Хартиеният учителски дневник пое към историята. От следващата година всички училища, детски градини и образователни центрове в страната трябва да водят документацията си само в електронен вид.

Изискването за смяна на хартията с дигитален документ бе прието още през 2016 г., но беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронен или хартиен вариант, или и двете едновременно.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на МОН вече е напълно готова и образователните институции имат всички условия да въведат електронния дневник. Системата ще се ползва безплатно и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките са намалели над два пъти спрямо предходната учебна година.

Училищата ще могат сами да избират дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в електронната система на МОН. Цялата онлайн документация ще се съхранява във формат pdf за срок от 5 години и ще се разпечатва само при необходимост. Защото pdf-ът не гори, както отбелязаха някои недоволни средношколци.

От тази учебна година, с въвеждането на електронни досиета на учениците, отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември книжни могат да останат само ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен. Електронният бележник се наложи по време на дистанционното обучение и досега чрез него учителите водят по-активна комуникация с родителите, така че оправданието „изгубих си бележника“ също отива в историята.

Четете още

Избор на редактора