Крал Чарлз III ще бъде коронован на 6 май

Крал Чарлз Трети ще бъде коронован на 6 май в Уестминстърското абатство, съобщи Бъкингамският дворец. Заедно с него ще бъде коронована и кралицата консорт Камила.

Официалното възкачване на престола на британския монарх се очаква да бъде доста по-скромна версия на пищната древна церемония, която по традиция се ръководи от архиепископа на Кентърбъри в Уестминстърското абатство.

Коронацията на Чарлз „ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина“ от тази на кралицата през 1953 г., твърдят кралски източници. Крал Чарлз III иска да избегне екстравагантността, докато обикновените хора се борят с кризата и високите разходите за живот. Списъкът с гости за церемонията вероятно ще бъде драстично намален – от 8000 на 2000, а архаичните, тежки и продължителни церемонии ще бъдат премахнати. Задължителният дрескод на събитието също ще бъде облекчен като обикновени официални костюми също ще бъдат допустими.

Много е вероятно интериорът също да бъде редуциран и кадифените столове, направени специално за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. е възможно да бъдат заменени със стандартни седалки.

Златната щатска карета от 1762 г., която беше ремонтирана с големи разходи за платинения юбилей на кралицата, ще бъде част от тържественото коронационно шествие.

Съкратената коронация на крал Чарлз трябва да продължи малко повече от час, а принц Уилям ще играе важна роля в планирането и провеждането на церемонията.

Съществена подробност е, че церемонията ще бъде по-разнообразна в религиозно и културно отношение като езикът, на който ще се води, ще бъде адаптиран за съвременната аудитория.

Четете още

Избор на редактора