Швейцарска банка осъдена за пране на пари на българската мафия

Швейцарската банка „Креди сюис“ (Credit Suisse) беше осъдена днес от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 млн. швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия, съобщиха швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (AWP) и швейцарската телеграфна агенция А Те Ес (ATS).

Един от обвиняемите е осъден на лишаване от свобода, част от което условно, а трима други получават условни присъди.

Банката е осъдена за нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари с утежняващи вината обстоятелства. Наказателният съд я обвинява в пропуски както по отношение на наблюдението на банковите отношения с българската мафия, така и при контрола на правилата срещу прането на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г. Предходни факти към 27 юни 2007 г. са с изтекла давност.

Пропуските на „Креди сюис“ са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства. Съдът разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с тази организация. Освен това банката ще трябва да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.

Присъдата не е окончателна и може да бъде оспорена пред Федералния съд. „Креди сюис“ заяви, че ще обжалва решението.

84 сметки и осем сейфа, съдържащи най-малко 55 милиона швейцарски франка е имал Евелин Банев – Брендо в швейцарската банка „Креди сюис“. Това става ясно от тайните банкови данни, които „Зюддойче цайтунг“ е получил на флашка и публикува след проверка на истинността им през февруари.

Данните около сметките на Брендо бяха изнесени и на процеса срещу банката.

В „Креди сюис“ Брендо бил наричан Il Nonno – Дядото. Парите му в тази банка са печалба от български наркокартел, смята още прокуратурата. Ако го вкарат в затвора във всички държави, в които е издриван, той ще прекара най-малко 36 години зад решетките. А това са България, Украйна и Румъния, посова още прокуратурата.

През февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу „Креди сюис“, изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи той.

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата старателно е подбрала „Креди сюис“ и една австрийска банка, уточни прокурорът. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят представи дейността на престъпната мрежа в няколко страни – България, Испания, Италия и Румъния – и произнесените присъди.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но беше арестуван през септември в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

 

Четете още

Избор на редактора