„Креди сюис“ тегли заем от 50 млрд. франка

Швейцарската банка „Креди сюис“ ще вземе краткосрочен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка от Швейцарската национална банка.

Банката, чиито акции се сринаха вчера на швейцарската фондова борса, обяви паралелно с това серия от операции по обратно изкупуване на дълг за около 3 милиарда швейцарски франка. Вчера цената на акциите на банката спадна с 24,24 процента.

Пазарната капитализация на „Креди сюис“, една от 30-те банки в света, смятани за твърде големи, за да фалират, спадна до малко под 6,7 милиарда швейцарски франка. Този главоломен спад започна след изявление на ръководителя на Саудитската национална банка, най-големия акционер в „Креди сюис“, че няма да налива повече пари в швейцарската финансова институция поради регулаторни ограничения.

Европейските пазарни индекси приключиха със срив търговията вчера и се появиха опасения от нова финансова криза. Проблемите в банковия сектор започнаха миналата седмица, след срива на американските Силикон Вали Банк и Сигничър Банк, съобщава БНТ.

Четете още

Избор на редактора