Кремъл: За Украйна ще преговаряме с Вашингтон

Преговорите за Украйна трябва да се водят преди всичко с Вашингтон, тъй като Киев действа „по заповеди отвън“, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Очевидно е, че решаващият глас принадлежи на Вашингтон. Невъзможно е да се говори за нещо, например с Киев“, каза говорителят на Кремъл в интервю за канала „Россия-1“.

Песков обясни, че „има президент в Киев, легитимният президент на Украйна г-н (Володимир) Зеленски, и е възможно да се постигнат някакви споразумения с него въз основа на опита от март, но те не струват нищо, защото по нареждане отвън могат да бъдат отменени.“

Русия и Украйна проведоха преговори през март. Както Песков отбеляза по-рано, тогава текстът на споразуменията всъщност беше готов, беше постигнат много труден баланс, но след това украинската страна внезапно изчезна от преговорите.

Руската страна обърна внимание, че това е станало явно по нареждане на Вашингтон. Президентът на Руската федерация подчерта, че позицията на Украйна за преговорите с Русия се е променила в момента, когато руските войски се изтеглиха от Киев.

На 4 октомври Зеленски наложи решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за недопустимостта за преговори с Путин.

Четете още

Избор на редактора