Кремъл отвръща на удара. Гони 14 наши от амбасадата в Москва

Властите в Русия гонят 14 български дипломати. Крайната мярка е ответна – заради експулсирането на 70 служители на посолството на Москва в София в края на юни. Това съобщава агенция ТАСС, цитирайки руското Министерство на външните работи.

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил поканен в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14-те служители на българската дипломатическа мисия и консулски служби в Русия за персона нон грата, уточнява ТАСС.

„Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителна вреда на отношенията между страните и показва по-нататъшна деградация на Запада, готов да пожертва интересите на партньорите, само и само да навреди на Русия. Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия буди съжаление“, посочват от Министерството на външните работи на Русия.

„Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, се казва още в изявлението на руското външнополитическо ведомство.

В информацията на сайта на министерството са изброени и останалите решения – въвеждане на квотния принцип в мисиите в България и Русия и закриването на руското консулство в Русе, като изрично се подчертава, че отговорността за тези действия е на правителството, начело с „г-н Петков“.

От Министерството на външните работи на България уточняват, че посланик Атанас Кръстин е бил уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата. Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Четете още

Избор на редактора