Кремъл предупреди Украйна да внимава с корабите със зърно

За Украйна би било рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море, след като Москва е преустановила участието си в зърнената сделка, предупреди днес Кремъл.

„В условията, когато Русия говори за невъзможност да се гарантира безопасността на корабоплаването в тези райони, подобна сделка едва ли е осъществима и тя придобива различен характер – много по-рискован, опасен, без гаранции“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обвини украинската страна, че с действията си нарушава условията на сделката. В събота Русия заяви, че преустановява участието си след нападение срещу черноморския ѝ флот, припомня Ройтерс.

Министерство на отбраната заяви, че заради нападението от 29 октомври, извършено от „киевския режим с участието на британски специалисти“ срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове.

Заради това „руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища“.

Песков каза, че руските контакти с Турция и ООН, които посредничиха за сделката за износ на зърно през юли, продължават. Той не отговори на въпроса какво е необходимо да се случи от гледна точка на Русия, за да бъде възобновена сделката.

Дванадесет кораба, превозващи зърно, напуснаха украинските пристанища въпреки оттеглянето на Русия от сделката. Решението на Москва предизвика възмущение от страна на Украйна, НАТО и Европейския съюз и САЩ, посочва Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън в събота нарече действията на Русия „възмутителни“ и заяви, че те ще увеличат глада.

Четете още

Избор на редактора