Кувейт екзекутира седем, осъдени за убийство

Кувейтските власти изпълниха смъртната присъда на седем души, осъдени за убийство, включително две жени, в първите екзекуции в страната от Персийския залив от 2017 г, съобщава TNN.

Прокурорите казаха, че екзекуциите са били извършени чрез обесване, след като смъртните присъди са били одобрени от емира на Кувейт Шейх Науаф.

Етиопка и кувейтка бяха обесени в сряда, заедно с петима мъже – трима кувейтци, сириец и пакистанец.

Екзекуциите са първите от 25 януари 2017 г., когато Кувейт също обеси седем души, включително член на кралското семейство.

Кувейт е екзекутирал десетки хора, откакто въведе смъртното наказание в средата на 60-те години на миналия век. Повечето от екзекуциите са за убийци или трафик на наркотици.

През април 2013 г. бяха обесени трима мъже, осъдени за убийство. Два месеца по-късно двама египтяни, осъдени за убийство и отвличане, бяха екзекутирани.

Министерството на външните работи на Кувейт каза, че смъртните присъди са в съответствие с Наказателния кодекс на Кувейт 16 от 1960 г. и неговите изменения „след изчерпване на всички нива на съдебен спор“.

„Тези присъди, които бяха изпълнени, се основаваха на убедителни доказателства, че осъдените са извършили престъпленията, които им се приписват, каза Ганим Ал Ганим, помощник-министър на външните работи на Кувейт по правните въпроси.  – Доказателствата варираха между показанията на свидетелите и признанието на обвиняемите за вината си. Това бяха много тежки престъпления.“

Първата смъртна присъда е изпълнена в Кувейт на 17 май 1964 г. Към днешна дата са екзекутирани 84 души, включително 20 кувейтци и 15 пакистанци.

Четете още

Избор на редактора