Българинът е разбирач в много сфери. Политика, футбол, готвене. Майстор е във всичко. Ще предложим на изпитание кулинарните ви умения с една рецепта. Перфектна за уикенда. Лесна и бърза за приготвяне. И актуална. Но ще ви трябва гълъб. И то не един, а няколко.
Гълъбът е невероятно вкусна птица, с тъмно месо и много малко мазнина. Въпреки, че не е много популярно ястие у нас, тази птица се сервира в най-добрите ресторанти в света.
Подхожда си с плътно червено вино или с тъмна бира. Една птица в повечето случаи е достатъчна за двама… освен ако не са много гладни, разбира се. А народът е гладен.
Нужни са ви: от 2 до 4 гълъба с кожата, 1/4 чаша разтопено масло или зехтин, сол и черен пипер, 2 големи моркова, 4 – 5 глави земна ябълка,, 2 глави пащърнак, 1 или 2 корена магданоз и 3 супени лъжици нарязан магданоз. Да запретваме ръкави.
Да готвим
- Извадете гълъбите от хладилника поне 30 минути преди да започнете готвенето
- Загрейте фурната на около 220 градуса. Сложете нарязаните зеленчуци в дълбок съд, заедно с половината от разтопеното масло. Посолете ги и ги сложете във фурната да се пекат. Разбърквайте ги, докато започнат да покафеняват.
- Намажете гълъбите с разтопено масло и ги посолете. Сипете остатъка от маслото в тиганче и го загрейте на котлона. Запечатайте гълъбите от всички страни. Бутчетата и крилцата трябва да станат почти готови. Това отнема между 6 и 10 минути. Внимавайте с гърдите. Да не станат сухи
- Проверете зеленчуците, които би трябвало да са почти готови. Ако е така, извадете ги от фурната, сипете ги в купа и ги покрийте с фолио. Извадете тавата от фурната.
- Увеличете фурната на около 260 градуса. Махнете гълъбите от котлона и ги оставете настрани да починат за няколко минути. Когато фурната загрее, сложете ги в тавата, с гърдите нагоре и върнете тавата във фурната. Печете за 10 минути.
- След като гълъбите са изпечени, извадете ги върху дъска. Изключете фурната. В тавата върнете зелечуците, като ги поръсите с нарязания магданоз. Върнете ги с тавата в изключената фурна – докато фурната изстива, те ще се затоплят и досготвят.
- Оставете гълъбите да се отпуснат за около 5 минути. Сервирайте със зеленчуците.
Добър апетит!