Гълъб със зеленчуци. Да си оближеш пръстите

Българинът е разбирач в много сфери. Политика, футбол, готвене. Майстор е във всичко. Ще предложим на изпитание кулинарните ви умения с една рецепта. Перфектна за уикенда. Лесна и бърза за приготвяне. И актуална. Но ще ви трябва гълъб. И то не един, а няколко.

Гълъбът е невероятно вкусна птица, с тъмно месо и много малко мазнина. Въпреки, че не е много популярно ястие у нас, тази птица се сервира в най-добрите ресторанти в света.

Подхожда си с плътно червено вино или с тъмна бира. Една птица в повечето случаи е достатъчна за двама… освен ако не са много гладни, разбира се. А народът е гладен.

Нужни са ви: от 2 до 4 гълъба с кожата, 1/4 чаша разтопено масло или зехтин, сол и черен пипер, 2 големи моркова, 4 – 5 глави земна ябълка,, 2 глави пащърнак, 1 или 2 корена магданоз и 3 супени лъжици нарязан магданоз. Да запретваме ръкави.

Да готвим

  1. Извадете гълъбите от хладилника поне 30 минути преди да започнете готвенето
  2. Загрейте фурната на около 220 градуса. Сложете нарязаните зеленчуци в дълбок съд, заедно с половината от разтопеното масло. Посолете ги и ги сложете във фурната да се пекат. Разбърквайте ги, докато започнат да покафеняват.
  3. Намажете гълъбите с разтопено масло и ги посолете. Сипете остатъка от маслото в тиганче и го загрейте на котлона. Запечатайте гълъбите от всички страни. Бутчетата и крилцата трябва да станат почти готови. Това отнема между 6 и 10 минути. Внимавайте с гърдите. Да не станат сухи
  4. Проверете зеленчуците, които би трябвало да са почти готови. Ако е така, извадете ги от фурната, сипете ги в купа и ги покрийте с фолио. Извадете тавата от фурната.
  5. Увеличете фурната на около 260 градуса. Махнете гълъбите от котлона и ги оставете настрани да починат за няколко минути. Когато фурната загрее, сложете ги в тавата, с гърдите нагоре и върнете тавата във фурната. Печете за 10 минути.
  6. След като гълъбите са изпечени, извадете ги върху дъска. Изключете фурната. В тавата върнете зелечуците, като ги поръсите с нарязания магданоз. Върнете ги с тавата в изключената фурна – докато фурната изстива, те ще се затоплят и досготвят.
  7. Оставете гълъбите да се отпуснат за около 5 минути. Сервирайте със зеленчуците.

Добър апетит!

Четете още

Избор на редактора