Купуваме лекарството на Байдън срещу коронавируса

България е започнала процедура по сключване на двустранен договор за доставка на лекарствения продукт „Паксловид“ (Paxlovid) срещу КОВИД-19.

Той е антивирусно лекарство на Pfizer и се използва за лечение на КОВИД при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. Отпуска се с рецепта и се използва за лечение на леки до умерени случаи. Трябва да се прилага възможно най-скоро след поставянето на диагнозата. Когато „Паксловид“ бе лансиран за първи път, неговата употреба бе разрешен под условие от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) през януари т.г.

С „Паксловид“ се лекува и американският президент Джо Байдън. Преди отрицателния окончателен тест той даде още един положителен. Неговият лекар обясни, че положителната проба представлява „рикошетна позитивност“, която се получава при някои пациенти след лечение с въпросния „Паксловид“ – той изчиства вируса, но човек продължава да дава положителен резултат след завършване на курса. В САЩ лекарството струва 500 долара и се дава на болните, без да го плащат, ако е назначено от доктор.

От здравното министерство обаче не се ангажират с отговор кога ще е тук новото лекарство, пише „Сега“. Засега не е ясно и кога може да разчитаме на препарата „Молнупиравир“ (Lagevrio, Molnupiravir), който също е за извънболнично лечение. То е било разработено за лечение на грип и хепатит С, но не е влязло в употреба.

Четете още

Избор на редактора