Куршум джамия и Павурджиевата къща грейват с предишния си блясък

Някогашният храм Куршум джамия в Карлово ще се превърне в един от най-интересните културни обекти в региона. Още до края на тази година той ще бъде реставриран и отворен за посетителите.

Вътре в него ще бъде настанена експозиция на Общинския исторически музей в Карлово, съдържаща най-впечатляващите артефакти, разкрити при археологически разкопки  в града и в Стремската долина, съобщава „Марица“.

Проектът включва още реставрация на Павурджиева къща в Клисура – архитектурен паметник от 19 век, и обект в Патевата къща в Карлово. И трите обекта са част от обща туристическа инфраструктура.

Основната цел на проекта е развитие и утвърждаване на  конкурентноспособен туризъм в община Карлово, заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Ремонтът в Куршум джамия вече започва. Храмът ще бъде реставриран отвън и отвътре. Ще бъде премахната част от вторичната мазилка, за да бъде показан оригиналният вид на стените – градеж от камъни и тухли, които образуват красива декорация. Пред сградата ще бъде възстановена старинна чешма.

В Павурджиева къща в Клисура, истински архитектурен бисер от 19 век, ще бъдат възстановени повредените части, украсите и изписванията. Там е експонирана действаща старинна дестилерия за добиване на розово масло, която е истински магнит за туристите.

Третата част от проекта е реставрация на старинна домашна баня – хамам, запазена в една от пристройките на къщата, която преди години бе възстановена и представена като Къща на билките и лечебните растения в комплекс “Старинно Карлово“.

Четете още

Избор на редактора