Къде в България има най-много самородно злато?

България е сред страните с най-много самородно злато, според Българска Асоциация на Търсачите на Самородно Злато и Метеорити (БАТСЗМ), обединяваща хора, чието хоби е търсенето и промиването на самородно злато.

Сдружението има сайт, съдържащ ценна за златотърсачите информация, на който може да откриете и карта с точното местоположение на находищата на злато, които се оказват стотици – сериозен брой на фона на малката територия на страната ни, съобщава actualno.com.

Оказва се, че самородно злато може да откриете както в реките, така и в планината, като то е разпръснато почти по територията на цялата страна. И все пак – къде има най-много злато в България и в кои райони са концентрирани най-много златни находища у нас?

Находища на самородно злато откриваме в почти всички области на страната, като най-бедни на злато са източните части на страната – край морския бряг. Там находища откриваме само край Бяла и Албена, както и в Странджа планина. Бедна на самородно злато е и Северна България, където находищата извън тези в Русенско, Котел и Жеравна са струпани във северозападните части на страната, близо до границата със Сърбия в районите на Белоградчик, Вършец, Монтана, Врачанския балкан и Чипровци.

По-богати на златни находища са Централна и Южна България – областите Пазарджик, Смолян и Стара Загора и по-специално на запад от този областен град в посока Баня. С многобройни находища се отличават районите около Първомай и Хасково и на юг от този областен град – Кърджали, Крумовград, Маджарово, Ивайловград и селата наоколо, разположени близо до границата ни със съседна Гърция, Баните, Златоград.  В Родопите находища на злато има и в района на асеновградските села.

Други родни планини, богати на находища на самородно злато, са Рила и Пирин, където също има разпръснати многобройни места, предпочитани от златотърсачите. Находища са струпани по маршрута между Благоевград и София, около Гоце Делчев, Огняново и Якоруда.

Ако ви е нужен по-кратък отговор на въпроса къде има най-много злато в България, то бърз поглед на картата на златните находища красноречиво сочи струпване в централните, северозападните, югозападните части на страната и осезаемо по-малък брой находища  в североизточните части на страната, в Дунавската равнина, по Черноморското крайбрежие. Вероятно обяснението на този факт е простичко – самородно злато се открива най-често в реките и в планините, което прави Дунавската равнина и бреговете на Черно море много по-бедни на злато.

Какво трябва да знаете, ако решите да търсите самородно злато?

Подобно на всяко хоби, търсенето на злато изисква време, усилия и средства, макар че оборудването не е скъпо. Необходимо е и познаване на действащото законодателство в страната с оглед недопускане на нарушаването му.

Ако смятате да практикувате това хоби, имайте предвид, че търсенето на злато е забранено на територията на исторически обекти, археологически обекти, резервати, защитени местности и природни паркове на територията на страната.

Най-голям шанс за откриване на самородно злато има: в по-големите потоци и реки златото най-често се открива върху основната скала, но обикновено по дължината на тясната ивица,  наречена блага ивица, в по-малките потоци златоносният чакъл най-често обхваща цялото дъно, в течаща вода златото се утаява най-често при завоите и при устията на притоците, в местности, богати на скали, образувани със самото застиване на земната кора, тоест пълни със стари скални масиви.

Четете още

Избор на редактора