Къде е Сашко? Трети ден няма следа от 12-годишното момче

Трети ден в Перник и околностите продължаваиздирването на 12-годишния Александър Цветков. От детето, което е с тежка форма на аутизъм, обаче все още няма следа.

Момчето изчезна за минута, докато баща му прави маневра с колата в петък около 16 часа в района на профилакториума в миньорския град, където били на разходка. Родителят така и не видял в коя посока се затичало детето му.

Цял ден вчера търсеха Сашко с дронове, с хеликоптер, с термокамери, с кучета – от домашни померани до полицейски белгийски овчарки, и без резултат. Към пернишката полиция се присъединиха униформени от София, служители на жандармерията, екипът на Красимир Димитров от „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, алпинисти от спасителния отряд от Банско и хиляди доброволци от града, от столицата, от Радомир, Дупница и околните села. Хората обикалят улици и местности, водоеми, паркове, а на терен е и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В полицията в събота са постъпили доста съмнителни информации, но въпреки това всеки един сигнал за това, че 12-годишният Александър е забелязан някъде, мигновено се проверява на място. В града не остана неотворено мазе, непретърсен двор, парк, кьоше. Гората наоколо е обходена многократно, в помощ на полицаите се включиха и ловджии, но детето го няма и няма.

Заради изчезването на Александър, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ пък за първи път използва системата Amber alert,чиято основна цел е информацията за отвлечено или изчезнало дете да достигне до обществото по най-бързия възможен начин. В България тя е внедрена още в началото на 2018 г., но до днес никога не бе използвана.

Следобед потребителите на Фейсбук и Инстаграм, които се намират в радиус от 200 километра от Перник, получиха съобщение за издирваното дете.

От пресцентъра на Окръжна прокуратура – Перник съобщиха, че се се водят активни действия по разследването и е образувано досъдебно производство за извършване на отвличане по чл. 142, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обясни, че няма категорични данни за отвличане на детето, но е образувано досъдебно производство за отвличане, защото това ще помогне в издирването и ако има данни за някакво престъпление.

Всеки, който има допълнителна информация за Александър, може да помогне като подаде сигнал на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Четете още

Избор на редактора