Двама полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти. Ден на траур утре в Бургас

Двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти блъсна патрулката им след гонка. Кървавият екшън се е разиграл 05.00 ч. на кръстовище „Трапезица” в Бургас.

Шофьорът на рейса с чужда регистрация не се подчинил на униформените и започнало лудо преследване.

Полицейският патрул направил опит да го спре, но шофьорът на автобуса загубил контрол на кръговото кръстовище и помел както полицейската кола, така и два павилиона в близката градинка. Всичко е разрушено.

Единият от загиналите полицаи е годеник на репортерка от сайта „Флагман“, заяви пред bTV главният редактор на изданието Катя Касабова.

Сред бежанците, включително и деца, има ранени и настанени в Бургаската болница. Те са били превозвани в багажното на автобуса.

Часове след катастрофата полицията задържа трима човека – единият е собственикът на фирмата, продала преди дни автобуса, вторият има отношение към превозването на мигрантите, а третият е сириец, със статут на бежанец. Той е бил заловен в Първомай.

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който посети мястото на трагедията.

„Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки“, каза Николов.

„Каналджиите днес обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство. Ще направим всичко необходимо, за да не се повтаря този инцидент и да приключат тези действия, които напоследък зачестиха“,  заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, има хора от системата на МВР, които са замесени в пропускането на нелегални мигранти през границата и срещу тях ще бъдат взети мерки.

„Това, което е трябвало да бъде направено, е направено. Престъплението ще бъде разкрито. Нашата задача е да не допускаме повече подобни инциденти и аз ще направя всичко възможно това да се случи“, закани си Демерджиев.

Той каза още, че от МВР ще поиска съдействие и от Министерство на отбраната за справяне с проблема.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза пред Nova в тази връзка, че над 300 души допълнително ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев заяви, че мигрантите в автобуса са били 48, а самият автобус не е напускал пределите на страната.

Според него престъпленията, свързани с мигрантската вълна, са проблем с национална значимост и отзвук.

Преди десетина дни отново имаше инцидент с мигранти – тогава бус навлезе в насрещното на пътя между Созопол и Бургас, за да избегне срещата с органите на реда и се удари челно в кола.

Четете още

Избор на редактора