Лавини убиха 10 в Австрия и Швейцария през уикенда

Десет души загинаха при няколко лавини в австрийските и швейцарските Алпи през уикенда, съобщи BBC.

Туристи от Нова Зеландия, Китай и Германия бяха сред загиналите в редица различни ски курорти.

Австрийските власти въведоха предупреждение за лавини от четвърто ниво – второто най-високо – след интензивен снеговалеж и вятър в района.

Въпреки предупрежденията ски курортите в Западна Австрия са пълни заради ученическите ваканции.

Австрийската полиция съобщи за пет смъртни случая в неделя, включително този на 59-годишен мъж, използвал снегорин в западния регион Тирол.

Те също така откриха телата на ски водач в Санкт Антон ам Арлберг и 62-годишен мъж, който е карал ски извън пистите.

В събота 17-годишен новозеландец, 32-годишен китаец и германец на около 50 години – за които се твърди, че са карали ски извън определените ски пътеки, когато са паднали лавини – също бяха открити мъртви.

В Швейцария 56-годишна жена и 52-годишен мъж също бяха убити от нестабилен сняг в югоизточния кантон Граубюенден в събота сутринта. Швейцарската полиция съобщи, че трети член на групата им е успял да избяга невредим.

Лавините са често срещани и в двете страни. Според австрийската информационна агенция APA, 30 лавини са били регистрирани в региона на Тирол само в събота – 11 от тях с хора.

Четвъртото ниво на тревога в Австрия означава „вероятни са много големи лавини“ – то съветва неопитните скиори да останат на открити ски писти и пътеки, а опитните скиори да стоят далеч от много стръмен терен.

Четете още

Избор на редактора