Лавров пред ООН: „Безпрецедентна русофобия“ е завладяла Запада

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини днес Запада в „безпрецедентна русофобия“, предаде Франс прес.

„Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб – гротесков“, каза Лавров в своята реч на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Той се аргументира, че западните сили „не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на (Русия), но и да (я) унищожат“.

Лавров иронизира осъждането от Запада на произвежданите в украинските области под руски контрол т. нар. референдуми за присъединяване към Русия и разкритикува особено силно Съединените щати. „Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било“, заяви руският външен министър. Той обвини САЩ, че се опитват да превърнат целия свят в свой „заден двор“.

Лавров защити „референдумите“ в окупираните от Русия украински територии, като каза, че местните жители си връщат „земята, където техните предци са живеели в продължение на стотици години“.

„Бъдещето на света се решава днес“, каза руският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Лавров подчерта, че големият въпрос е дали ще има „един хегемон начело“, визирайки Съединените щати. САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН, увери той.

Според Лавров световната криза говори за „края на хегемонията на САЩ и възможността за преход към справедлив и демократичен многополюсен световен ред“, съобщи ТАСС. Според руския външен министър обогатяването на Запада за сметка на ресурсите на Азия, Африка и Латинска Америка отива в миналото.

Той обвини Запада и за продоволствената и енергийната криза, която по думите му е възникнала в резултат на „безконтролните парични емисии в САЩ и ЕС по време на пандемията“ и на „безотговорните действия на Евросъюза на пазарите на въглеводороди“, а „обявената от Запада на Русия икономическа война“ само я е задълбочила.

Лавров призова страните от света да се присъединят към „Групата на приятелите в защита на Устава на ООН“, като същевременно не изключи разширяването на състава на Съвета за сигурност чрез увеличаване на представителството на Африка, Азия и Латинска Америка. Той посочи по-конкретно Индия и Бразилия като потенциални кандидати за постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Четете още

Избор на редактора