Лавров: Стотици военнослужещи на САЩ се намират в Украйна

Стотици военнослужещи на САЩ се намират в Украйна. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за програмата „Болшая игра“, излъчена по руския „Първи канал“, предаде ТАСС.

„Десетки, а може би и дори стотици американски военнослужещи има в Украйна, те бяха там още преди държавния преврат. Сътрудници на ЦРУ заемаха най-малко един етаж в Службата за сигурност на Украйна“, каза Лавров.

В интервюто Лавров казва още, че у Руската Федерация сега не възниква никакво желание да общува със Запада. Той допълва, че със Запада сега има много малко възможности за разговор, „но и желание за такъв не възниква, когато четеш заявленията на министри на външните работи, премиери, президенти за това, с което трябва да се занимава сигурността на Европа против Русия. Преди говореха „без Русия“, а сега „против Русия“.

Лавров каза, че САЩ неформално са предлагали на Русия провеждането на срещи, но тези инициативи не са довели до нищо. Всеки път Русия е отговаряла със съгласие на тези предложения, разказа Лавров и припомни, че само една среща се е състояла  – тази в Анкара на ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс с директора на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Министърът каза още в интервюто, че САЩ по дипломатически канали са заявили, че не планират да воюват директно с Русия. Той определи изказванията на Байдън относно украинската криза като лишени от логика. „Президентът Байдън постоянно говори, че, за да се избегне Трета световна война, трябва Украйна да победи. Съвсем наскоро той заяви това. Аз не разбирам много добре каква логика има тук, тъй като той казва: „Ние няма директно да се сражаваме с Русия, иначе това ще бъде Трета световна война“. И след известно време, той казва, че, за да се избегне това (Трета световна война – бел.прев), трябва Украйна да победи“, каза Лавров.

Лавров заяви, че Русия е искала да разреши ситуацията около Украйна, колкото се може по-рано.

Той каза, че Ангела Меркел още  преди няколко години в разговор с руския президент Владимир Путин е предлагала преки преговори между Русия и Украйна, независимо на Минските договорености.

Лавров също така каза, че Пентагонът се опитва да отмени забраната във бюджета за отбрана на САЩ за финансиране на полка „Азов“. Сега, когато е бил обсъждан бюджета, в него за пореден път, както правят конгресмените всяка година, е била включена забрана за каквато и да е помощ  – военна, материална, оръжейна – за „Азов“. И всеки път Пентагонът възразявал против това, опитвал се да изключи тази забрана от американския бюджет. „Това говори много“, каза Лавров.

Четете още

Избор на редактора