Легализирането на канабиса в САЩ увеличи смъртта при катастрофи с 4,1%

Легализирането на марихуаната в САЩ е довело до увеличаване на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия с 4,1% и на нараняванията с 5,8%. Статията е публикувана в Journal of Studies on Alcohol and Drugs, предаде БГНЕС.

Марихуаната и други наркотични продукти на основата на канабис вече са законни в 19 щата. Изследователите решили да разберат как легализирането на наркотика се е отразило на честотата на произшествията и на последствията от тях. Екипът анализира информация, събрана между 2009 и 2019 г.

Експертите са проследили промените в броя на произшествията по пътищата в 5 щата, в които марихуаната отдавна е легализирана: Калифорния, Колорадо, Вашингтон, Орегон и Невада. Те сравняват тази информация с честотата на смъртните случаи или на попадането в болница след катастрофи в 6 други региона на САЩ, където марихуаната не е легализирана: Аризона, Айдахо, Монтана, Ню Мексико, Юта и Уайоминг.

Изчисленията показват, че смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са се увеличили средно с около 4,1%, а хоспитализациите – с 5,8% в петте изследвани щата.

Четете още

Избор на редактора