Легандата на „Пърпъл“ Глен Хюз ще забие на игрище „Юнак“

Глен Хюз, басистът и певец на Deep Purple от средата на 70-те, идва в София с шоуто Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live, съобщават организаторите от „София мюзик ентърпрайсис“ (СМЕ).

Концертът на 24 юни в парк център „Юнак“ е част от турне, което отбелязва 50 години от излизането на албума Burn. Програмата включва целия албум Burn и песни от Stormbringer и от Come taste the band.

Хюз, наричан заради страхотния си вокален обхват и височини The Voice of Rock, води със себе си Сьорен Андерсен – китара, Аш Шиън – барабани, и Боб Фридзема – клавишни.

„Беше точно преди 50 години, лятото на 1973 г., когато пишехме песните за албума Burn в замъка Clearwell Castle в Глостършър (историческа готическа сграда от 1727 г., скътана в гората Forest of Dean – бел. а.).

В тази вековна сграда, в английската провинция, ние, практически нова група – с мен и Дейвид като нови членове, станахме едно цяло. Атмосферата беше наелектризирана, а средата около нас – изумителна. Всички песни бяха написани в подземната крипта, под голямата зала на замъка.

Всеки ден работехме по нова песен и вдъхновението течеше неспирно. Музикално напипвахме новите идеи, после аз и Дейвид измисляхме вокалните мелодии и после – текстовете. Помня го, сякаш беше вчера“, разказва Глен Хюз.

„Заглавното Burn беше написано последно. Върнахме се от пъба, слязохме в криптата и… магията се получи“, казва още музикантът. Албумът е записан в Монтрьо, Швейцария, с мобилното студио на Rolling Stones и като осми поред студиен албум на Deep Purple излиза през февруари 1974 г.

Въпреки че представя нов басист и напълно неизвестен тогава певец в лицето на Ковърдейл, Burn стига до № 3 в британския чарт за албуми, № 9 – в Щатите (Billboard 200) и е № 1 в Австрия, Дания, Германия и Норвегия. И до днес той е признат за един от емблематичните, класически албуми на хард рока от 70-те, надскочил историческия си период и вълнуващ и актуален за слушане от нови и нови поколения фенове.

Четете още

Избор на редактора