Лекарска грешка или рядка болест погуби родилката и детето й

Лекарска грешка или рядък синдром погуби 25-годишната родилка от Ракитово и бебето й на 28 декември в общинската болница във Велинград. Това ще покаже аутопсията и започналото разследване от прокуратурата.

Заради създало се напрежение полиция пазеше реда пред здравното заведение, където вчера следобед се събраха близки на жената да протестират, че не ѝ е обърнато внимание навреме.

Тя е била докарана в болницата на 28 декември около 4,30 ч сутринта. Майката има и други две деца. Не е имала заболявания, ходела е на консултации по време на бременността си. Според твърдението на мъжа ѝ при пристигането ѝ в здравното заведение там не е имало дежурен лекар.

Управителят на болницата д-р Данчо Гурдев обаче отрича. “Жената е била приета от дежурния лекар д-р Чавдар Калъчев – хирург, който по това време е бил на работа по график във велинградската болница. Родилката е била придружена от три жени, най-вероятно нейни роднини. Д-р Калъчев веднага е повикал акушер-гинеколог и е сформиран екип”, казва за “24 часа” д-р Гурдев.

“Съмненията ни са, че става въпрос за рядък синдром”, коментира д-р Гурдев. Той допълни, че се чакат резултатите от аутопсията, която се прави в отделението по съдебна медицина в областната държавна болница в Пазарджик.

Д-р Гурдев каза още, че когато го извикали като анестезиолог реаниматор още сутринта, жената не е имала сърдечни тонове, нито дишане. Била е със загуба на съзнание. Лекарите успели да възстановят някои от показателите и чак тогава пристъпили към операция. Към края ѝ обаче родилката издъхнала.

“Трагедията е голяма и ние искаме да разберем дали е това, в което се съмняваме. Повече от три часа се борихме и за жената, и за плода, но, за съжаление, нещата приключиха по най-лошия начин”, коментира д-р Гурдев.

Той е категоричен, че не става въпрос за лекарска грешка. Деветима лекари участвали в спасяването на родилката и на бебето – от отделението по хирургия, анестезиология и АГ-отделението.

“Предполагаме, че става дума за амниотична емболия и ДИК синдром, но дали е така, могат да го кажат само патоанатомите и съдебните лекари”, допълва д-р Гурдев. При такива усложнения леталният изход е при почти 80% от случаите дори в големите болници, твърди той.

Роднините са подали жалба в полицията. От Окръжната прокуратура в Пазарджик уточниха, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Извършват се разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация. Разследването ще приключи в законовия  срок, който е 2 месеца, уверяват оттам.

Четете още

Избор на редактора