Лекарят на Атлетико Мадрид консултира папата за коляното

Папа Франциск се е консултирал с ръководителя на лекарския щаб на футболен клуб „Атлетико Мадрид“ за болките в коляното си, предаде Франс прес. Новината съобщи самият лекар пред испанско радио. Главата на Римокатолическата църква има болки в крака, които го принуждават да използва инвалидна количка.

Хосе Мария Вилялон обясни пред радио КОПЕ, че заедно с други специалисти е „бил помолен от испанската епископална конференция и ватиканската нунциатура в страната да посети папа Франциск и да обсъди с медицинския екип на Ватикана възможностите да се помогне“.

„Изключителна чест и най-вече отговорност е да имаш за пациент световна личност от такава величина“, коментира лекарят в интервю, качено днес на сайта на радиото, което е част от епископалната конференция.

„Оптимист съм, че може да се помогне“ за облекчаване на последствията от остеоартрита, заяви Вилялон, като подчерта, че посещаването на рехабилитация и периодът на възстановяване за папа Франциск могат да бъдат възпрепятствани от натоварената му програма.

С усмивка лекарят коментира, че папа Франциск „е симпатичен, но и малко инатлив, тъй като не иска да се подложи на хирургическа намеса“. Папа Франциск отказва да се оперира заради убеждението му, че след последната анестезия, на която се подложи през юли 2021 г. заради операция на дебелото черво, е имало известни „последствия“, припомня АФП.

Хорхе Берголио, както е рожденото име на папа Франциск, има хронични болки в коляното, които са причината да се придвижва с инвалидна количка от май тази година. Болките бяха и причината за отмяна на няколко негови посещения през последните месеци. Здравословното състояние на папа Франциск е обект на многобройни спекулации, след като преди време той остави „отворена“ възможността да се оттегли заради болките.

Лекарят на испанския футболен отбор сподели, че е успял да поговори с папата и за футбол. Светият отец е голям фен на играта и от дете е привърженик на клуба от Буенос Айрес „Сан Лоренсо“. „Той има характер, здрав е и с бистър ум (…), много е приятен (…). Успяхме да си поговорим малко и за футбол“, добави Вилялон.

Четете още

Избор на редактора