Байдън: Ликвидирахме лидера на „Ал Кайда“ с дрон в Кабул

Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири е бил ликвидиран при американска антитерористична операция. Това бе потвърдено от президента на САЩ Джо Байдън в специално изявление, съобщават световните агенции, цитирани от БНТ.

Спецакцията, подготвена от ЦРУ, е извършена с безпилотен самолет в нощта на събота срещу неделя.

Айман ал Зауахири

Според информацията, 71-годишният египтянин Айман ал Зауахири е бил на балкона в охранявания си дом, когато от дрона са изстреляни 2 ракети. В къщата е имало и други членове на семейството на Ал Зауахири. Вашингтон твърди, че те са невредими.

Зауахири пое ръководния пост в „Ал Кайда“ след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Смята се, че двамата са планирали атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 000 души.

Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара. През годините имаше няколко опита за ликвидацията му, но той все успяваше да оцелее.

Говорител на талибаните потвърди, че е имало атака в Кабул.

„В събота, по моя заповед, Съединените американски щати извършиха въздушна атака в Кабул, Афганистан, при която беше убит емирът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири. Справедливостта възтържествува и този терористичен лидер вече го няма. Няма значение колко време е минало, няма значение къде се криете, ако сте заплаха за нашите хора, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят“, каза Джо Байдън.

Четете още

Избор на редактора