Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж

Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж. Скулптурата от пясък е дело на двама чужденци.

Пол Хогард от Великобритания и съпругата му Реми от Нидерландия от няколко години изненадват бургазлии с авторските си пясъчни творения. Докато обикаляли и откривали България, в много градове виждали паметници на Апостола.

Научили за историята му и се впечатлили, че вече 150 години българите пазят неговата памет и го приемат за икона, предаде БНТ. Двамата автори от вчера започнаха да изработват скулптурата, която предизвика силно вълнение и радост сред хората, които наблюдаваха създаването й.

На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София е обесен Васил Левски, идеолог на българската национална революция, организатор  и ръководител на българското националноосвободително движение.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. През 1858 г. приема монашеството в Сопотския манастир  под името Игнатий. През 1861 – 1862 г. участва в Първа българска легия, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. През 1864 – 1867 г. той учителства във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско. През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети.

Включва се във формирането на Втора българска легия (1867-1868). Осъществява две обиколки в България през 1869, по време на които изгражда първите революционни комитети в България – в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. Същата година създава в Букурещ, Румъния, Българския революционен централен комитет (БРЦК), а на следващата година се връща в България и изгражда Вътрешна революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ през 1872 Васил Левски е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“. На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от османските власти в Къкринското ханче в село Къкрина, Ловешко.  

Четете още

Избор на редактора