“Линднер“ ще инвестира 15 млн. лв. в училище в Лозен

Германската група „Линднер“ ще обяви на 10 октомври нова мащабна инвестиция в България на официална церемония в “Резиденшъл Парк Лозен“. За предвидените инвестиции, компанията ще получи Сертификат за Инвестиция Клас А, информират от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

На събитието ще присъстват Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България, Николай Гюров, кмет на район Панчарево, Хелмут Ланг, изпълнителен директор на “Линднер Груп“ и Тим Курт, президент на ГБИТК и висши мениджъри на германски компании в страната.

Министърът на иновациите и растежа ще връчи Сертификат за Инвестиция Клас А на проекта “Кампус Лозен Парк“ за изграждане на иновативна образователна инфраструктура, като ще бъде направена първата копка на училище и детска градина. Проектът ще се изпълни в дългосрочно партньорство с Международното училище „Увекинд“ (Uwekind International School).

Първоначалната инвестиция на „Линднер“ в проекта възлиза на 15 млн. лв. Проектът ще предложи образование и неформално обучение, свързано с култура, изкуства, езици и спорт в рамките на ж. к. „Лозен Парк“.

Планира се “Кампус Лозен Парк“ да започне своите дейности през есента на 2025 г.

Успоредно с изграждането на кампуса в Лозен, от групата ще инвестират и във високотехнологичен парк “Лозен Тех Парк“. Проектът е във Фаза 1, с предвидена инвестиция от близо 20 млн. лева. Амбицията на инвеститора с изграждащия се парк е управлението и развитието на научно-технологичeн парк, създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономическа, изследователска и развойна дейност. Проектът вече е в процес на сертификация за приоритетен инвестиционен проект.

Вече са подписани Меморандуми за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство (УНСС), както и с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

От “Линднер“ планират да разширят екипа си от инженери в България, занимаващи се с изследователска и развойна дейност, като бъдат сред първите компании, работещи в научноизследователската област в “Лозен Тех Парк”.

Заедно с направените и планирани вложения в “Резиденшъл Парк Лозен, общата инвестиция на групата там ще достигне 300 млн. лв., обяви главният изпълнителен директор на “Линднер Груп“ – Хелмут Ланг. Така цялостната инвестиционна дейност на компанията в България ще надвиши 600 млн. лева. Подобен стойност прави компанията един от най-големите германски  инвеститори в страната.

Осъществените досега проекти в страната включват “Резиденшъл Парк Лозен“, “Резиденшъл Парк София“ и “Бизнес Парк София“.

Четете още

Избор на редактора