Лионел Меси е футболист №1 на ФИФА

Капитанът на новите световни шампиони от Аржентина Лионел Меси беше определен за най-добър футболист за 2022-а година в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) на бляскавата церемония в Париж.

Призът за 35-годишния гений е един от многото в изключителната му кариера, но вероятно е най-ценен, тъй като го получава за сезона, в който направи страната си за третия път Световен шампион.

Преди това той е бил носител на два пъти от тази награда – през 2009-а и през 2019-а година, но седем пъти е вдигал над главата си Златната топка – трофеят за най-добър играч в света, който в определени периоди се връчва съвместно от списание Франс Футбол и ФИФА.

Негови подгласници останаха съотборникът му Килиан Мбапе и най-силен френски футболист, както и Карим Бензема. Голмайсторът на Реал (Мадрид) Бензема не участва на Световното първенство заради контузия.

Меси направи серия от хипнотизиращи изпълнения по време на триумфалната кампания на Аржентина за Световното първенство. Гениалният номер 10 беше истински талисман за Аржентина в Катар, като вкара седем гола – включително в онази незабравима финална победа над Франция, както и направи три асистенти по време на турнира.

Атакуващата полузащитничка на Испания и в женския отбор на Барселона Алексия Путеяс отново беше избрана за най-доброто при дамите в анкетата на ФИФА. 29-годишната Путеяс затвърждава доминацията си, след като печели за втори пореден път. Освен две поредни награди на ФИФА, номер l1 в женския тим на каталонците е спечелила и две Златни топки – също поредни: през 2021, 2022 година.

Тя е вкара 34 гола за Барселона във всички турнири и помогна на клуба да спечели невероятен требъл от три купи за сезона – нещо непостигано от друг дамски състав до момента.

Нейни асистентки в топ 3 останаха Алекс Морган (САЩ) и Бет Мийд (Англия) – и две нападателки в своите отбори. Мийд беше в основата на спечелената европейска титла за страната си тази година. 33-годишната Алекс Морган пък е най-резултатната нападателка в момента при дамите.

Наградата за феърплей отива в грузинския защитник Лука Локошвили, който в момента играе за италианския Кремонезе. Локошвили единствено не показват на церемонията, тъй като като ден по-късно тимът му играе мач от първенството на Италия. Като футболист на австрийския Волфсбергер АК той спасява живота на звездата на Австрия (Виена) Георг Тайгъл, който изпада в безсъзнание след сблъсък на терена. Решаващата намеса на грузинеца обаче връща Тайгъл към живота.

Наградата за Фен на годината отива у привържениците на аржентинския национален отбор, а призът беше получен от най-възрастния фен Тула Бомба, който излиза с тъпан, фланелка и шапка на тима, спечелил световната титла в Катар през декември.

Бяха обявени и двата идеални отбора на годината. Те се определят изключително от гласуването на самите играчи и се организират от Световния синдикат на професионалните футболисти (ФИФПро).

Идеалният отбор при дамите е:

Вратарка: Кристиане Ендлер (Чили)

Защитници: Люси Бронз и Лиа Уилямсън (Англия), Мапи Леон (Испания), Уенди Ренар (Франция)

Полузащитници: Лена Обердорф (Германия), Алексия Путеяс (Испания), Кейра Уолш (Англия)

Нападатели: Сам Кър (Австралия), Бети Мийд (Англия), Алекс Морган (САЩ)

Идеалният отбор при мъжете за 2022-а година има следния вид: Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и Пари Сен Жермен), Върджил ван Дайк (Нидерландия и Ливърпул), Жоао Кансело (Португалия и Байерн Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити), Каземиро (Бразилия и Манчестър Юнайтед), Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и Пари Сен Жермен), Карим Бензема (Франция и Реал Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия) и Манчестър Сити), Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Четете още

Избор на редактора