Ловците притеснени да не гръмнат мигрант

Ловците са сериозни притеснени при всеки свой излет да не гръмнат мигрант. Дружинките ги засичат непрекъснато в горите в Бургаско. Групите от нелегални чужденци частично влияят на отстрела на дивеча, а рискът от инциденти е значително повишен.

„Мигранти има доста. Почти всяка седмица намират групи дружинките. И ние няколко пъти на пусии засичахме, между кучетата излизат мигранти. Аз лично съм виждал в моята дружинка, на откриването хванахме две групи“, казва Иван Гочев, ръководител на ловно-рибарското дружество в Средец, предаде БНР.

„Преди всеки лов се прави инструктаж, правилата гласят да се стреля по ясна видима цел и да не се напуска позицията. Но рискът от инциденти е значително повишен“, смята Гочев.

„За мен тези групи не влияят толкова много на лова, колкото е възможно да стане инцидент. По принцип не е изключено. Може да се случи някой да гръмне по прасе и мигрантите да лежат наоколо. Защото те лежат в тръните, по деретата и човекът ако стреля по прасета, може да удари някого, когото не вижда изобщо“, допълни ловецът.

Там, където са минали, където са отсядали си личи – с остатъци от обелки, хартии, найлони, кенчета, кутии – личи си, че са минавали хора от турска страна. И понякога се е случвало, ние ловците, да прибираме боклуци неоставени от нас“ , разказва председателят на  Ловно-рибарското дружество „Сокол“ в Малко Търново Румен Дерменджиев.

Груповият лов продължава до края на февруари.

Четете още

Избор на редактора