Лондонски съд замрази активите на Ружа Игнатова

Лондонският съд запорира имущество на „криптокралицата“ Ружа Игнатова за измама на стойност 4,5 милиарда долара чрез схемата на OneCoin, съобщи Би Би Си.

Заповедта за глобално замразяване на активите на издирваната от ФБР, Интерпол, излъгани инвеститори и частни детективи  е публикувана в сряда от Върховния съд на Лондон. Тя е наложена като част от групов иск за обещетение, заведен от повече от 400 инвеститори в криптовалутата OneCoin, която се оказа измамна схема.

Така активите на криптокралицата вече няма да могат да бъдат продадени или преотстъпвани на друг притежател.

Ружа Игнатова е била видяна за последно да слиза от полет на Ryanair в Атина преди повече от шест години. След това следа от нея няма.

Досега опитите на инвеститорите в OneCoin да получат значителна компенсация за загубите си се провалиха, подобно на издирването на Игнатова. Американските власти наскоро обявиха награда от 5 милиона долара за информация за нейното местонахождение.

Групата на инвеститорите от Великобритания се оглавява от Дженифър Макадам, която твърди, че тя и нейните приятели са загубили десетки хиляди паунда в в OneCoin. Шотландката направила всичко възможно да ги убеди да вложат парите си в проекта на Игнатова и по-късно разбрала, че е станала жертва на измама.

„Аз съм пряк свидетел как тази измама разруши живота на толкова много хора. Историите на пострадалите са сърцераздирателни, а финансовият колапс, в който изпаднаха, е непоносим“, казва Маккадам.

Според изчисления на Би Би Си само хора от Великобритания, инвестирали в OneCoin, са изгубили над 100 млн. паунда.  Групата на Макадам се представлява в съда от адвокатска кантора „Mishcon de Reya“. В момента искът остава отворен, така че ищците все още могат да се присъединят, са заявили от кантората. Само тези инвеститори, които се подпишат в иска, ще могат да получат обезщетения, които са възстановени.

Заповедта за замразяване не се отнася само до изчезналата криптокралица. Тя се отнася и до още седем от съучастниците й и четири компании, за всички се твърди, че са били свързани с OneCoin под някаква форма.

Запорирани са активите на Себастиан Грийнууд, Кристофър Хамилтън, Робърт Макдоналд, организаторите Кари Уолрос, Мухамад Зафар, Мойнул Ислам и Монирул Ислам. Активите на две компании от Гърнзи, за които Би Би Си разкри през 2021 г., че са били използвани от Игнатова за закупуване на пентхаус в Кенсингтън за 13,5 милиона паунда и апартамент за 1,9 милиона паунда в същата сграда, също са замразени. Не става ясно как точно заповедта на лондонския съд ще бъде изпълнява в другите страни, в които тя има имущество, активи, имоти, пари.

OneCoin e основана през 2014 г. В следващите три години криптовалутата успява да привлече милиони инвестиции с обещания за голяма възвращаемост. Според разследващите системата е действала на принципа на пирамидата – печалбите не са идвали от инвестиции, а от привличане на нови хора, които да дават пари. /Дир

Четете още

Избор на редактора