Лондон към Зеленски: Ние не сме куриери от Амазон

Великобритания не е куриерска служба на Amazon и затова украинците трябва да са благодарни за военната помощ. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. Някои западни политици трябва да бъдат убедени да продължат да доставят оръжия, затова са нужни повече думи на благодарност, каза той пред Sky News, добавяйки, че харесва ни или не, но това е, което хората искат да видят – повече благодарност.

Уолъс направи коментара си в кулоарите на срещата на върха в отговор на въпрос за оплакванията на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев не е получил график за присъединяване към Алианса. Уолъс отбеляза, че миналата година е посетил Украйна и там му е бил представен списък с оръжия за пазаруване.

„Знаете ли, ние не сме Amazon“, каза той. „Казах им го миналата година, когато пътувах 11 часа до Киев, за да ми бъде даден списък“.

Въпреки острата си забележка Уолъс все пак отбеляза и че Западът разбира, че Украйна води благородна отбранителна война, в която украинците се борят не само за себе си, но и за свободния Запад.

Украинският президент Володимир Зеленски реагира на коментара като заяви на пресконференцията след срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че не разбира добре за какво говори британският министър.

„Смятам, че винаги сме били благодарни на Обединеното кралство, на министър-председателя и на Уолъс. Просто не знам какво има предвид. Как повече да благодарим? Нека ми напише как да благодаря на хората, така че да сме напълно благодарни. Можем сутрин със събуждането да благодарим лично на министъра“, каза Зеленски.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак подкрепи Зеленски като на свой ред заяви, че украинският президент многократно е изказвал своята благодарност на западните страни за военната подкрепа.

Той добави и че украинците плащат ужасна цена, борейки се срещу агресора, така че напълно разбира желанието на Зеленски „да направи всичко възможно, за да защити своя народ и да спре тази война“.

Четете още

Избор на редактора