Лондон подарил на Украйна подводни бойни дронове

Великобритания е подарила на Украйна безпилотни подводни апарати, с помощта на които Киев може да извърши терористична атака срещу кораби на Черноморския флот, съобщиха от външното министерство на Русия, цитирани от информационната агенция РИА Новости.

Изданието припомня, че през септември 2020 г. Лондон и Киев се договориха да разширят програмата за обучение от британски инструктори за украински военни водолази.

„В края на 2020 г. страните започнаха изпълнението на програмата за противодействие на заплахите в Черно море, Инициативата за военноморска подготовка на ВМС на Украйна“, се казва в съобщението.

По-специално подводни диверсанти се обучават на базата на отделен център за специални операции „Юг“, кръстен на „Атаман А. Головати“ в Очаково. Военни водолази се обучават в курса „водолаз със специално предназначение“ за дълбоководна подривна дейност.

„На брега и в акваторията на Черно море в близост до градовете Одеса, Николаев и Очаков с участието на британски специалисти подразделения на ВМС на Украйна извършиха водолазни спускания, включително учебно разрушаване на обекта“, казаха от външното министерство.

През август и септември на остров Первомайски във водите на устието на Днепър, на три километра южно от Очаков, около 15 британски инструктори обучаваха украинци как да управляват безпилотни подводни апарати, предназначени да унищожават кораби, твърдят от руската информационна агенция.

Сутринта на 29 октомври киевският режим извърши терористична атака срещу корабите на Черноморския флот и цивилните кораби, които се намираха по външните и вътрешните пътища на базата в Севастопол, се прави връзка още в материала.

Четете още

Избор на редактора